Haber

Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi’nin Temelini Attı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Büyükşehir Belediyesi binasının yerine inşa edilecek Kent Kütüphanesi’nin temeli törenle atıldı.

Temel atma programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Darü’l Mülk Projesi kapsamındaki çalışmalardan birinin temelini atmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

“Darü’l mülk projesi kapsamında Konya kültürünü ortaya çıkarmak için çalışıyoruz”

Konya’nın Selçuklu Darü’l Mülkü olduğunu hatırlatan ve Darü’l Mülk Projesi kapsamında 20 ayrı noktada şehrin kültürünü ortaya çıkarmak için ciddi çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Altay, “Konya, Selçukluların başkentiydi. O zamanın kültür ve medeniyetidir.Doğudan ve batıdan gelen alimlerin buluştuğu yerdir.Mevlana Belh’ten başlayarak yolculuğunu Konya’da sonlandırırken, Muhyiddin İbnü’l Arabi de yolculuğu sırasında Konya’da değerli vakit geçirmiş değerli bilim adamlarından biridir. Endülüs’ten başlayarak Karatay ve İnce Minareli yapıları o dönemde yapılmıştır.Medreseler başta olmak üzere kültür ve medeniyetin başkentidir.Aynı zamanda dünyanın en tanınmış kitaplarından biri olan Mesnevi’nin yazıldığı yerdir. . Yusuf Ağa Kütüphanesi geçmişten gelen önemli kütüphanecilik merkezlerinden biridir. Ayrıca Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bulunan değerli eserler de Konya’nın kitaplara ne kadar sahip olduğunu göstermektedir. “Kütüphane kültürünün ne kadar değerli olduğunu gösteren önemli göstergelerden biridir.” dedi.

“Bu şehrin geleceği için önemli bir binanın temelini atıyoruz”

Konya’nın 5 üniversitesi, 130 bin öğrencisi, 500 bine yakın ilkokul ve ortaokul öğrencisiyle tam bir öğrenci şehri olduğunu vurgulayan Önder Altay, “Bugün bu şehrin geleceği için değerli bir yapının temellerini atıyoruz. Bugün bulunduğumuz yer, uzun süre Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimize hizmet etti.” alan. Maalesef beton dayanımının zayıf olması ve deprem riski nedeniyle bu binayı yıkmak zorunda kaldık. Onun yerine ne yapmamız gerektiği konusunda değerli fikirler ortaya çıktı. Aslında ticari açıdan değerlendirecek olursak birçok ilçe belediyesinin bütçesinden daha fazla gelir elde edeceğimiz, ticari fayda elde edeceğimiz bir alan olacağını düşünüyorum. “Ancak çevresinde olgun ağaçların olması, öğrencilerimiz ve kültür hayatımız için değerli bir merkez haline getirilmesi amacıyla Konya Şehir Kütüphanesi için bir çalışma başlattık” dedi.

Mimarisi Eşrefoğlu Camisi’nden esinlenilmiştir.

Kent Kütüphanesi için Türkiye’nin önemli mimarlarının projeler ürettiğini belirten Başkan Altay, “Bu projeye karar vermemizin sebebi çevre dostu bir yapı olması. Çünkü buradaki hiçbir ağaca dokunmadan, buna göre tasarlanmış bir mimari yapı ortaya çıkıyor. Sanki ağaçların içindeymiş gibi bir form ortaya çıktı. Tamamlandığında eksik kısımlar giderildi.” Ayrıca ağaç dikeceğiz. Burası 30 bin metrekare alanda 13 bin 555 metrekare kapalı alanıyla Türkiye’nin en ikonik binalarından biri olacak. Proje yürütülürken Eşrefoğlu Camii’nin ana yapısından esinlenerek taş ve ahşaptan oluşan güzel bir eser ortaya çıkacak. Ayrıca bu bina Türkiye’de. Türkiye’nin ilk Sıfır Karbon binalarından biri olacak. Konya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile birlikte dünyada sıfır karbonlu binalar için seçilen dört şehirden biri. Dolayısıyla 2030 yılına kadar bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konya Şehir Kütüphanesi aynı zamanda Türkiye’nin ilkidir “İnşallah sıfır karbonlu binalardan biri olarak gençlerimizin hizmetine sunulacaktır” dedi.

“Şehrin en değerli cazibe merkezlerinden biri olacak”

Kent Kütüphanesi binasının maliyetinin yaklaşık 800 milyon lira olduğunu paylaşan Başkan Altay, “Ana kütüphane, okuma odaları, restoran ve kafeteryalardan oluşan gençlerin buluşma merkezi, ilçenin en değerli çekim merkezlerinden biri olacak” dedi. Şehir Kütüphanemizin Konya’ya hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum. İnşallah 2025 yılı ortasında bu binayı tamamlayıp şehrimize kazandıracağız. Darü’l Mülk Projesi kapsamında bu büyük resme yapbozun bir modülünü daha ekleyeceğiz ve inşallah bu 20 projeyi 2028 yılı sonunda tamamlayarak, Konya’ya gelen insanların yaşayabilecekleri bir kültürel miras oluşturacağız. İyi eğlenceler. “Ortaya çıkan yapıları hayata geçirmiş olacağız. Gençlerimize hizmet etmek için bu çalışmaları yapıyoruz. Özellikle sabahın erken saatlerinde İl Halk Kütüphanesi’nde sıra bekleyen çocuklarımız için kitaplarla vakit geçirebilecekleri, ders çalışabilecekleri ve kitaplara ulaşabilecekleri yeni bir alan yaratıyoruz” dedi.

“Şehrimizi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden biri haline getirmek için çalışacağız.”

Bu dönemde Konya’nın en değerli başarılarından birinin birlikte çalışma kültürünü oluşturmak olduğu değerlendirmesini yapan Önder Altay, “İlçe belediyeleri ile büyükşehir arasındaki uyumun en keyifli il olarak ortaya çıktığı bir şehir. İnşallah bu geziyi hem devam eden arkadaşlarımıza hem de yeni arkadaşlarımıza kesintisiz olarak sunacağız.” 42 bin kilometrekarelik alanda, 31 ilçemizde şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla bu dönemde tekrar aday gösterildik. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza bize olan güveninden dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Konya partimize ve bize her zaman çok yüksek oranda destek verdi. Son seçimlerde büyükşehirler arasında yer aldık. Bu sorumlulukla gece gündüz Konya’ya hizmet için çalıştık. Yeni dönemde ‘güçlü bir Konya için bir adım daha’ diyoruz ve yeniden göreve hazırız. Konya, sokaklarda, meydanlarda bize gösterdiği sevgiyi bir kez daha sandıkta gösterdi. Yeni döneme en yüksek oylarla başlayacağına inanıyorum. “Konya halkına layık olmaya gayret ederek şehrimizi sadece Türkiye’nin değil dünyanın en keyifli şehirlerinden biri haline getirmek için çaba göstereceğiz” dedi.

“Kültürel değerlerimize sahip çıkan bu yapının hayırlı olmasını diliyorum.”

Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bahsettiği bu kütüphane gerçekten çevre dostu bir kütüphaneye benziyor. Farklı fonksiyonları bünyesinde barındıran çok kapsamlı bir kütüphane. Taşıyabilecek şekilde düşünülmüş ve tasarlanmış. tarihimizin değerleri ve mirasıdır. Kültürel değerlerimizi ve eğitim değerlerimizi korumak için tasarlanmıştır.” “Geleneklerimizi taşırken, yüzyıllara hitap edecek, çevreye duyarlı, dayanıklı bu binayı ilimize kazandırdığı için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Bu devasa yapıya, derinlerimizi koruyan bu binaya hayırlı olmasını diliyorum. Tarihi ve kültürel değerler var” dedi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri Mehmet Baykan, Latif Selvi, Mustafa Hakan Özer, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Garnizon Komutanı Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul, Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Severli, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, Büyük Birlik Partisi İl Başkan Yardımcısı Mehmet Atasagun, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırcı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, oda başkanları, sivil sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Konuşmaların ardından dualarla Şehir Kütüphanesi’nin temeli atıldı. -KONYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu