Haber

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan yeni anayasa açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi ( Türk Büyük Millet Meclisi) Önder Numan Kurtulmuş, TRT Haber’de gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş’un açıklamaları şöyle:

“Artık Türkiye’de darbe olmayan bir anayasa yapılmalıdır. Türkiye’yi gelecek yüzyıla taşıyacak bir anayasaya ihtiyaç vardır.

Türkiye’de darbelerin ürünü olan bir anayasa bir bütün olarak tartışılmalıdır. TBMM, toplumun farklı kesimlerinin ciddi anlamda dahil olduğu bu sürecin sonunda, mümkün olan en yüksek uzlaşı ile bu anayasanın hazırlanması sürecine öncülük etmelidir.

Cumhuriyetimizin ikinci asrından bahsediyoruz. Bunun en temel konularından biri de Türkiye’nin kendi iç yapısını çok sağlam hale getirmesidir. Bunlardan biri de anayasadır. Anayasalar, siyasi partiler kanunu, seçim maddeleri, meclis tüzükleri bir ülkenin demokrasi standartlarını belirleyen temel metinlerdir. Dolayısıyla burada, Türkiye’de yeni bir anayasanın, çağdaş, sivil, katılımcı, kapsayıcı ve milli bir anayasanın yapılmasının zamanının geldiğini düşünmemiz gerekiyor.

Cumhuriyetin ikinci asrını başlattığımız bu 28. Devir meclisinin böyle bir özelliği var. 2. yüzyıla giriyoruz. Dünya ülkeleri ile rekabet etmeyi ve bu yarışta öne geçmeyi kendine çok büyük argümanlarla hedef koymuş bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Bunu omuzlayacak, taşıyacak ve millete misyon verecek yer TBMM’dir. O yüzden TBMM’nin bu girişimi gerçekleştirmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun için doğal bir siyasi iklim oluşturulmalıdır. Yani bazı grupların veya bazı kişilerin istemesi yeterli değildir. Bu anlamda Türkiye’de halkı temsil eden tüm siyasi görüşler yeni anayasa ile ilgili konuşma, tartışma ve fikir oluşumuna katılmalıdır.

“PARLAMENTO YÖN VERMELİ”

Ümit ediyoruz ki üniversiteler ve STK’lar, yani Türkiye’nin gelecek yüzyılı için yola çıkabilecek bir metne inanan herkes bu sürece destek verecektir. Bunun için siyasetin ve siyasetin merkezi olan TBMM öncülük etmelidir. Dediğim gibi bu her şeyden önce bir iklim meselesi. Bu iklimin oluşmasını sağlayacağız. Tartışacağız, fikir ve görüşlerimizi ortaya koyacağız. Belki de bu anlamda çok geniş tabanlı bir çalışma gerçekleşecek. Birlikte bir yöntemleri, bir yöntemleri var.

Bütün bunları yaptıktan sonra samimiyetle ve iyi niyetle Türkiye’nin, milletimizin ve milletimizin ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir anayasa çalışması ortaya konuyor. Bunun için parlamento çoğunluğu gerekiyor. Türkiye’de 85 milyon insanın anayasası olmalı. 400’den fazla oyla mecliste çok geniş bir katılımla mümkün olan en yüksek çoğunlukla geçeceğini umuyoruz. En azından 360’tan fazla oyla, referanduma gitme gücüyle yeni bir anayasa yapmak mümkün olacak.

KAYNAK: TRT HABER

haberbogazkale.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu